7 מיתוסים נפוצים על התקרחות שכדאי שתפסיק להאמין בהם

התקרחות

התקרחות היא בעיה נפוצה שמוערך שכ-50% מהגברים יסבלו ממנה בשלב כלשהו בחייהם. עם זאת, סביב התקרחות מסתובבים המון מיתוסים ואמונות מוטעות שאין להם כל ביסוס מדעי. במאמר זה נחשוף 7 מהמיתוסים הנפוצים ביותר על התקרחות שרובנו מאמינים בהם, ונסביר מדוע הם מוטעים ולא נכונים. על ידי הבנת העובדות האמיתיות מאחורי תופעת התקרחות, נוכל להתמודד טוב יותר עם הבעיה ואולי אף למנוע אותה כליל.

התקרחות קשורה לאינטליגנציה

המיתוס שהתקרחות מעידה על אינטליגנציה גבוהה כנראה התחיל בגלל שחלק מהמדענים והפילוסופים הגדולים בהיסטוריה, כמו אריסטו, שייקספיר ואיינשטיין היו קרחים. אבל מחקרים מדעיים מודרניים הראו שאין שום קשר סיבתי בין אינטליגנציה להתקרחות. הסיבות להתקרחות הן הורמונליות וגנטיות ואינן קשורות לפעילות המוח או ליכולות קוגניטיביות.

ישנם אנשים עם IQ גבוה שיש להם שיער עבות, ולעומת זאת אנשים עם שיער דליל או קרחת שהאינטליגנציה שלהם ממוצעת או נמוכה. מחקר שנערך באוניברסיטת פנסילבניה בדק קבוצה של מדענים צעירים מחוננים ומצא ששיעור הקרחת בקרבם דומה לאוכלוסייה הכללית.

אין שום הוכחה אמפירית שקיים קשר כלשהו בין רמת האינטליגנציה לבין הסיכוי להתקרחות. זוהי אמונה מוטעית לחשוב שלאנשים קרחים יש בהכרח IQ גבוה יותר.

התקרחות

התקרחות נגרמת ממתח נפשי

הרעיון שמתח נפשי גורם להתקרחות מקורו בתצפית שאנשים שחווים אירוע מלחיץ כמו אבל או טראומה לעיתים מדווחים על נשירת שיער מוגברת. אבל מחקרים הראו שהמתח עצמו אינו הגורם הישיר להתקרחות, אלא רק יכול להחמיר בעיה קיימת של נטייה גנטית או תהליכים הורמונליים.

אצל רוב האנשים, נשירת השיער המוגברת בתקופות מתח היא זמנית בלבד והשיער צומח בחזרה לאחר שהמתח חולף. רק אצל מי שיש כבר רגישות גנטית, המתח עלול להאיץ את קצב התקרחות. יתרה מכך, ישנם מקרים רבים של אנשים עם קרחת מוקדמת שאינם סובלים כלל ממתח נפשי או חרדה. ולהיפך, אנשים עם רמות מתח גבוהות ששיערם נשאר עבות.

לכן, חשוב לזכור שמתח נפשי יכול להשפיע על תהליכי התקרחות קיימים אך אינו גורם ישיר לקרחת. יש לטפל במקור הביולוגי של בעיית השיער ולא רק במתח הנפשי.

התקרחות היא "גורל גנטי" בלתי נמנע

אמנם ישנה נטייה תורשתית חזקה להתקרחות, ומי שיש במשפחתו קרובים קרחים יש לו סיכוי גבוה יותר לפתח קרחת. אבל זה לא אומר שהתקרחות היא בלתי נמנעת אצל מי שיש לו רקע משפחתי. הגנטיקה קובעת רגישות להתקרחות אבל לא בהכרח גורמת לכך.

כיום ישנן תרופות יעילות מאוד, כמו פינסטרייד ומינוקסידיל, שבמקרים רבים יכולות לעצור את נשירת השיער ואף לגרום לצמיחה מחדש. בנוסף, ניתן לבצע השתלות שיער מצליחות. הטכנולוגיה מאפשרת היום השתלה של אלפי שתילים באזורים דלילים והחזרת מראה שיער טבעי.

לכן, מי שיש לו היסטוריה משפחתית של התקרחות צריך להיות מודע לסיכון אך אין צורך להשלים עם קרחת כ"גזירה גנטית". ברוב המקרים ניתן למנוע או לטפל בהצלחה בבעיה.

קרחת מעידה על גיל מבוגר או חוסר בריאות

קרחת יכולה להופיע החל מגיל ההתבגרות ועד זיקנה מאוחרת. גיל התחלת הקרחת תלוי בעיקר במרכיב הגנטי ולא קשור בהכרח לגיל כרונולוגי. ישנם צעירים רבים בשנות העשרים לחייהם שסובלים מקרחת ניכרת, בעוד אחרים שומרים על שיער עבות עד גיל מבוגר מאוד.

בנוסף, מחקרים רבים הראו שאין קשר ברור בין התקרחות לתוחלת החיים או למצב בריאותי כללי. אנשים קרחים אינם בהכרח חולים או זקנים יותר. קרחת יכולה לנבוע מגורמים תורשתיים והורמונליים ולא ממחלה או הזדקנות. גם אדם צעיר ובריא יכול לאבד שיער בצורה משמעותית.

לכן, חשוב לזכור שקרחת אינה סימן מהימן לגיל או לבריאות לקויה. זוהי בעיה קוסמטית המנותקת בדרך כלל מגורמים רפואיים אחרים.

ניתן לגדל שיער באזורים קרחים על ידי עיסוי ותרגילי פריטה

יש הממליצים על עיסוי הקרקפת או פריטת העור כדי להגביר זרימת הדם ו"לעורר" צמיחת שיער חדש.

אבל מחקרים הראו שלעיסוי ופריטה אין השפעה ממשית על גידול שיער באזורים שכבר התקרחו והזקיקים מתו. זרימת הדם ואספקת החמצן לעור הקרקפת הם גורמים חשובים לבריאות השיער, אבל הם לא יכולים להחיות זקיקים שנהרסו עקב רגישות גנטית או שינויים הורמונליים.

כדי לגדל שיער חדש באזורים דלילים יש צורך בטיפול תרופתי או בהשתלת שיער, ולא בעיסויים או פריטות. אין עדויות מדעיות מוצקות שפעולות מכניות על הקרקפת יכולות ליצור צמיחת שיער חדשה. לכן, מומלץ להתייחס בסקפטיות לטענות על יעילות העיסוי והפריטה לצמיחת שיער. זוהי כנראה אמונה נפוצה אך חסרת ביסוס ממשי.

שמפו מיוחד לשיער דק יכול לעזור במניעת התקרחות

בשוק קיימים מוצרים רבים המשווקים כ"שמפו למניעת התקרחות" או "שמפו מיוחד לשיער דק". אבל המרכיב הפעיל ברוב השמפוים הללו אינו שונה בהרבה משמפו רגיל לניקוי הקרקפת. אין שום ראיה שיש להם יתרון משמעותי במניעת התקרחות.

סוג השמפו אינו הגורם לתהליכי התקרחות, אלא רק מסייע בניקוי הקרקפת והסרת תאי עור מתים. שמפו עדין ומרכך הוא הטוב ביותר לניקוי נכון של הקרקפת. כמו כן, אין שום הוכחה ששמפוים מיוחדים יכולים לעצור נשירת שיער אצל מי שיש לו נטייה גנטית להתקרחות. הם עשויים אמנם להקטין יבוש וגירוד, אבל לא את התהליכים הפיזיולוגיים הגורמים לאיבוד שיער.

לכן, מומלץ להימנע מקניית שמפוים יקרים ו"מיוחדים" בתקווה שיעזרו למנוע התקרחות. שמפו רגיל ואיכותי הוא האפשרות הטובה ביותר לניקוי וטיפוח הקרקפת.

קרחת נגרמת מחוסר בוויטמינים ומינרלים

ויטמינים ומינרלים כמו ברזל, אבץ וביוטין אמנם חיוניים לבריאות השיער באופן כללי. אבל חוסר בוויטמינים ומינרלים בדרך כלל אינו הגורם הישיר לתהליכי התקרחות אצל אנשים שיש להם נטייה גנטית. מחקרים הראו שהשלמת ויטמינים ומינרלים יכולה לשפר את בריאות השיער ואולי להאט מעט נשירה, אבל אין היא מונעת קרחת כאשר הנטייה הגנטית קיימת.

גם אם התזונה מאוזנת ועשירה בוויטמינים, אנשים עם נטייה תורשתית עדיין עלולים לאבד שיער בהדרגה.

כמובן שחשוב להקפיד על תזונה מאוזנת, אבל זה לא תחליף לטיפול תרופתי או אחר כאשר קיימת רגישות גנטית להתקרחות. לכן, מומלץ לא להסתמך על תוספי תזונה בלבד במקרה של נטייה משפחתית לקרחת. יש לפנות לייעוץ רפואי מקצועי למציאת הפתרון המתאים.

סיכום

התקרחות היא תופעה נפוצה שמושפעת מגורמים גנטיים, הורמונליים ותורשתיים מורכבים. במהלך השנים הצטברו מיתוסים ואמונות מוטעות רבות בנוגע לסיבותיה ודרכי הטיפול בה. כפי שראינו, אין שום קשר בין התקרחות לבין אינטליגנציה, מתח נפשי, גיל או מצב בריאותי. גם ויטמינים, עיסוי ושמפו מיוחד לא יעצרו בהכרח תהליכי התקרחות גנטיים. עם זאת, כיום ישנן אפשרויות טיפול רבות שיכולות לעכב את נשירת השיער ואף להצמיח שערות חדשות. הבנה נכונה של הגורמים והפרכת המיתוסים יכולה לסייע בהתמודדות עם הבעיה.

אהבתם את התוכן? בטוח תאהבו גם את:

דילוג לתוכן